» Skydigital fórum...
» gyakori kérdések és válaszok...
» Venice V13 magyar nyelvű használati utasítás letöltése (PDF; szerkesztés alatt)
» Skydigital Venice V13 HD firmware letöltése (v2.51) :: recovery (visszaállító) firmware letöltése
» SKYHD Capture U3 driver és szoftver, » magyar kézikönyv
» Skydigital Capture-X szoftver és magyar + angol kézikönyv (Windows 8-ig)
» Skydigital Lockdown kézikönyv
» Skydigital Lockdown PE kézikönyv
Tesztek: » Origó :: » Geeks.hu :: » PC World online

Ingyenes NFS szerver Windows-ra

A Venice V13 HD v2.38-as firmware-étől kezdve az ingyenes FreeNFS szerverprogram használható Windows XP, vagy Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépekről médiafájljaink megosztására Venice lejátszónk felé. A program telepítést nem igényel, és bármely meghajtónk valamely mappáját és annak almappáit tudja megosztani. Használata a következő:

Ha a FreeNFS-t elindítottuk, a Windows tálcán az ikonja jelzi, hogy aktív (a képen balról az első ikon – Windows XP esetén).

 

 

Az összes opció erre az ikonra kattinva érhető el. A Settings... menüpont a beállításokhoz vezet, a Quit pedig a program leállítását, az abból való kilépést szolgálja.

 

 

A Settings ablak három fület tartalmaz. Az első a Server, ahol a létrehozandó NFS megosztáshoz rendelhetünk hozzá egy könyvtárat valamelyik merevlemezünkön. A lejátszón ennek a könyvtárnak, valamint minden alkönyvtárának tartalma lesz böngészhető és lejátszható. Fontos: csak a meghajtó betűjele (pld. C:), azaz a gyökérkönyvtár nem adható meg, legalább egy szinttel lejjebb lévő mappát kell itt a Path: sorban definiálnunk.

 

 

A Clients fülnél szabályozható a jogosultság, mely gépek tudnak csatlakozni. Ha üresen hagyjuk, saját hálózatunk bármely készüléke hozzáférhet a Windows-os NFS megosztáshoz. Ha korlátozni szeretnénk ezt, akkor szóközzel elválasztva megadhatjuk az IP-címeket, melyről lehetséges lesz csatlakozni.

 

 

 

Az utolsó fül az ablakban a Filenames. Itt a létrehozandó NFS szerver által használt fájl- és mappanevek kódkiosztása választható. Mivel a Windows UNICODE (UTF-8) kódolást használ, és a Venice is képes ezt kezelni, válasszuk ki ezt az opciót a legördíthető listából, különben az ékezetes karakterek helytelenül jelennek meg a lejátszó böngészőjében! Tehát a bal oldali képen látható 65001 (UTF-8) legyen kiválasztva!

 

 

A Venice SETUP menüjének Hálózat/Kliensmód/NFS menüpontjába lépjünk be a távvezérlő segítségével. Ha már van beírva valamilyen adat ide, amit törölni szeretnénk, akkor a Mégse gombbal lépjünk ki (így minden bejegyzés törlődik majd), majd ismét lépjünk be az NFS menüpontba! Az IP sorban adjuk meg a számítógépünk IP-címét! A számok között nem kell a pontot beírni, elég egy szóköz, ami egyszerűen a jobbra nyíl használatával beadható. Tehát pld.: 192 168 1 12 amit be kell írnunk, ha számítógépünk aktuális IP-címe 192.168.1.12. Ha nem akarjuk minden restart után újra átírni a Venice menüjében az NFS szerver címét, állítsunk be fix címet a számítógépünkön, nehogy megváltozzon legközelebb (például a router Address Reservation menüjében a számítógépünk Mac Address-éhez rendeljünk fixen egy IP-t)!

Az IP alatt lévő 5 sorból csak az elsőt elég kitöltenünk, mivel a FreeNFS csak egy megosztást tud létrehozni. A kitöltés jelen esetben abból áll, hogy egy per jelet írunk ide, amit a távirányító 1-es gombjának ötödik lenyomására tudunk előcsalni (/). Mentsük el az adatokat a Mentés gombbal kilépve.

Ezután visszaléphetünk a SETUP menüből a Venice főoldalára, ahol a Network ikon alatt az NFS/SMB pontot kiválasztva 1–2 másodpercen belül tudunk csatlakozni a FreeNFS által létrehozott megosztásunkhoz.

Csatlakozási probléma esetén ellenőrizzük, hogy mind a számítógépünk, mind a Venice csatlakozott-e a hálózatunkhoz! Ha gigabites a számítógépünk ethernetkártyája, bizonyosodjunk meg róla, hogy annak opciói között a Jumbo Frame ki van kapcsolva (illetve az alap 1500-as MTU érték van kiválasztva), mert ez minden lejátszónak gondot okoz.Copyright © Skydigital.hu :: Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft.


.