» Skydigital fórum...
» gyári szoftverletöltések oldala
» Venice V13 magyar nyelvű használati utasítás letöltése (PDF; szerkesztés alatt)
» Skydigital Venice V13 HD firmware letöltése (v2.51) :: recovery (visszaállító) firmware letöltése
» SKYHD Capture U3 driver és szoftver, » magyar kézikönyv
» Skydigital Capture-X szoftver és magyar + angol kézikönyv (Windows 10-ig)
» Skydigital SuperCast X6 szoftver és driver v1.8 (Windows 10-ig)
» Skydigital Lockdown kézikönyv
» Skydigital Lockdown PE kézikönyv
» vissza a kezdőlapra
Tesztek:
» Geeks.hu: Kipróbáltuk: EZSave LockDown külső HDD tok
» Geeks.hu: Kipróbáltuk: Skydigital EZSave LockDown PE külső HDD tok és EZSave LockDock HDD dokkoló
» Geeks.hu: Kipróbáltuk: Skydigital 2XQC gyorstöltő adapter

Gyakori kérdések és válaszok:

Kérdés: Milyen portszámon fut a beépített torrentkliens?
Válasz: a 65535-ös portot kell a routerben forwardolni a Venice IP-címére a torrentezéshez.

Kérdés: Milyen wifi titkosítást használhatok a routerben, amit a V13 is ismer?
Válasz: WEP esetén 64 bites titkosítás igen, 128 bites nem használható. WPA/WPA2 is működik, PSK AES titkosítással, PSK TKIP azonban nem használható. Az USB-s wifi adapter a készülék bekapcsolása előtt már legyen csatlakoztatva! Jelenleg a Ralink 3070-es és 2870-es chipet használó wifi adaptereket ismeri fel a készülék.

Kérdés: Hogyan tudok YouTube videókat lejátszani?
Válasz: A V13 azon kevés lejátszó közé tartozik, amely a YouTube-ról letölthető, „lelopható” flash (.flv) videókat, mint bármely más videót képes lejátszani. Online kapcsolat esetén a főmenu iMEDIA pontjánál érhető el a YouTube alkalmazás, amivel böngszhető a videómegosztó portál. Mivel ez a felület csak angol nyelven jeleníthető meg, az alábbi használati utasítást mellékelnénk hozzá:

A nyitóképernyőn az összes kategória legnépszerűbb filmjei fogadnak minket, amiből egyszerre 5 látható miniatűrként, fölöttük látható, hogy éppen melyiket is jelöltök ki, és hogy összesen hány van ebben a listában. Az ötödikról jobbra lépve (távvezérlő jobbra nyíl) a második oldalra jutunk, a következő 5 kliphez. A miniatűrök alatt látható a film elnevezése, a „from:” után a feltöltő neve, a „views:” után pedig az látható, hányan nézték meg eddig az adott filmet. Az óra ikon mellett a hosszát láthatjuk perc:másodperc fomában. A lap alján a távvezérlő használható gombjai látszanak, mellettük a funkciójuk:

– A kötőjel (7-es számbillentyű alatti) a kategóriákkal kapcsolatos beállítások közé lép be, illetve lép ki onnan. A megjelenő 4 oszlopon belül az alábbiak választhatóak ki:

  1. Kategória / Category
  2. Az adott kategórián belüli első paraméter a szűréshez és rendezéshez (pld. zenék esetén a zene műfaja)
  3. Az adott kategórián belüli második paraméter (pld. filmeknél a feltöltés időpontja)
  4. Nemzet / Nation (melyik országból származik, Worldwide=bármely országból lehet világszerte)

Lépegetés a nyilakkal, kiválasztást az ENTER gombbal lehetséges a távvezérlőről. Ahogy a lap alján a jelmagyarázat mutatja, a kötőjellel léphetünk ki a beállításainkat használva, és a BACK (visszanyíl) gombbal léphetünk ki úgy, hogy a beállításainkat nem mentjük el. Visszatérve a nyitóképernyőre, már a beállításaink szerint szűrt lista jelenik meg. Az érvényben lévő beállításainkat a YouTube logótól jobbra lévő információs sáv mutatja, pld.: „Category: Music ? Electronic ? Today's Hits”

– Nagyító ikon (zoom gomb): előhívja a keresőablakot, ahol megadható egy tetszőleges kifejezés. A szövegbevitel a mobiltelefonoknál megszokott módon történik, a nagybetűk/kisbetűk/számok között a távvezérlő ABC/123 gombja (a négy kerek sárga gomb közül a jobb szélső) vált, aktuális állapotát a jobb alsó sarokban láthatjuk. A kötőjellel most is lehetőségünk van szűrési feltételeket beállítani, így csak a megadott kategóriákban és a megadott feltételeknek megfelelő klipek között keresi a progrma az általunk bevitt szót, vagy kifejezést. Hibás karaktert a BACK gombbal törölhetünk, ha kilépnénk a keresésből a STOP gombbal tehetjük meg.

A videók egy jellemző képkockáját mutató miniatűrre kattintva egy újabb ablakba lépünk, amelyben máris elindul a lejátszás. Ha ezt teljes képernyőn szeretnénk élvezni, használjuk a nagyító (zoom) gombot a távvezérlőn. A teljes képernyős módból visszalépésni is a nagyítóval lehet. A videólejátszás szüneteltethető/folytatható az OK (play/pause) gombbal, mint bármilyen fájl lejátszásakor. A bal/jobb nyilak (VOL) most is a hangerőt változtatják, ha lejátszás közben használjuk őket. Ha nem a teljes képernyős nézetet használjuk, akkor az ablakban játszott klip mellett balra a kiválasztotthoz hasonló, egyéb ajánlott videókat láthatunk, egyszerre négyet. Közéjük a MENU gombbal léphetünk át, illetve a MENU-vel léphatünk majd vissza is onnan a nagy ablakban játszott videó vezérléséhez. Amikor az ajánlott videók között lépkedünk, a lap alján lejjebb lépve az újabb 4 klipet mutató második lapot láthatjuk. A STOP gombbal léphetünk vissza a YouTube alkalmazás nyitóoldalára.

Kérdés: Hogyan lehet frissíteni a firmware-t?
Válasz: másoljuk a kitömörített firmware-fájlt (v38_upgrade.bin) egy USB-s háttértárra, és csatlakoztassuk a készülékhez. A távvezérlő SETUP gombja, vagy a főmenü SETUP ikonjának kiválasztásával belépve a beállítások menübe a Rendszer/Firmware frissítése pontban láthatjuk, hogy milyen verzió van jelenleg telepítve, illetve, hogy milyet lát a Venice a csatlakoztatott USB háttértáron. Tetszés szerint újabb, vagy akár régebbi is telepíthető. A béta és végleges verziók nem minden esetben vannak számozással megkülönböztetve, így pld. 2.29-es jelzést láthatunk béta esetében, de 2.29 a jelölése a hivatalos változatának is, tehát érdemes és lehet ilyenkor is frissíteni.

Kérdés: A bootolás közben (villogó LED-ek az előlapon), és annak befejezése után sincs kép a tévén, HDMI-n keresztül. Mi lehet a probléma?
Válasz: alaphelyzetben a kompozit videókimenet működik csak, nem a HDMI. Alaphelyzet a gyári állapot, ami a menüben is bármikor visszaállítható, illetve firmware-frissítés után is visszaállítódhat némely beállítás a gyári értékre. A bootlás kb. 1 perc, utána már nem villognak az előlapi LED-ek. Ilyenkor a távvezérlő TV-OUT gombja lenyomásával válthatunk a különböző kimenetek és felbontások között vakon is, anélkül, hogy látnánk a setup menüt. A gomb minden egyes lenyomásával az alábbi kiemenetekek között lépegetünk ciklikusan:

Kompozit 60 Hz -> kompozit 50 Hz -> HDMI 60 Hz -> HDMI 50 Hz

Ahogy látható, a második gombnyomásra már élni fog a HDMI kimenet, és ha visszakaptuk a képet, a menüben beállíthatjuk a tévénk által ismert legjobb felbontást (pld. 1080p), amit elmentés után természetesen kikapcsolt állapotban is megőriz a Venice mindaddig, amég a gyári értékeket vissza nem állítjuk ismét mi, vagy egy frissítés. Fontos, hogy a gombnyomások között várjunk kb. 5 másodpercet, némely tévékészüléknek ennyi időre van szüksége, hogy érzékelje a HDMI-n érkező jelet. Tehát, ha 5 másodperc után sincs kép, csak akkor nyomjuk le ismét a TV-OUT gombot a távezérlőn!

Kérdés: Milyen Apple meghajtók használhatóak USB-n?
Válasz: jelenleg a nem journal-t, Apple Partiton Map módon partícionált meghajtók használhatóak. Tehát a Disk Utility-ben ne a GUID partition table legyen kiválasztva, mint partíciós séma, hanem az Apple Partition Map. Ezek a lemezek minden Mac-en olvashatóak OS X 10.4 óta, és a PowerPC-s régebbieken bootolni is lehet róluk. Ezután a Mac OS Extended formátumot válasszuk, ne a Mac OS Extended (Journaled)-et! Ha nem így formázott lemezt csatlakoztatunk, nem fog világítani az előlapi USB LED, és üres lemezt látunk majd a fájlböngészben.

(Jelenleg NTFS formátumot ír ki a böngésző, amikor Mac-es lemezt használunk, ez a kiírási hiba javítva lesz.)

Kérdés: Hogyan csatlakozhatunk NAS-hoz NFS-en keresztül?
Válasz:

  1. A Hálózat/Kliensmód menüben lépjünk be az NFS-hez.
  2. Az IP: sorba írjuk be a NAS IP-címét (fontos tehát, hogy fix címe legyen a NAS-nak, különben annak újraindítása után a lejátszó hiába akar majd az itt lementett címhez csatlakozni!). Az IP cím négy számát a távvezérlő szám billentyűivel tudjuk megadni, közöttük elég ha egy szóközt hagyunk (a jobbra nyíllal arrébb lépünk).
  3. Az 5 lehetséges megosztás közül az elsőnél a venice_nfsmount látható, mivel a Windows-os NFS szerver ilyen néven osztja meg a neki megmutatott mappát. Vagy elnevezzük így azt a megosztást a NAS-on, amihez csatlakozni szeretnénk, vagy átírjuk itt, vagy egyszerűen csak alá a második sorba felviszünk egy újabb nevet, ami a NAS-unkon, mint megosztás létezik. A távvezérlő óra jelű gombjával (fölötte: ABC/123) válthatunk a kis és nagybetűk, valamint a számok között. A betűket a számbillentyűkön találjuk, mint a mobiltelefonokon SMS-írás közben.
  4. QNAP NAS esetében a megosztás nevét elég ideírni (pld. Qmultimedia), Synology-nál kell a volume1 is a megosztás neve elé (pld. volume1/video).
  5. Lépegessünk le a Mentés gombra, és kattintsunk rá!
  6. Ezután a főmenüben (Menu gomb) a Network ikon alatt a Samba/NFS menüpontban megjelenik az NFS server, rákattintva az elérhető, korábban beállított megosztások.

Kérdés: Hogyan csatlakozhatunk egy Windows-os géphez NFS-en keresztül?
Válasz: Azért érdemes az NFS-protokollt használni, mert ez gyorsabb hálózati sebességet biztosít gyakorlatilag az összes linux alapú lejátszó hardver számára, mint a Windows Samba megoldása. A Windows XP, Vista és Windows 7 rendszereknek nem része az NFS-szerver funkció, bár ez bővítésként ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Egyszerűbb módszer azonban a Venice saját NFS-szerverét használni, amely még telepítést sem igényel. A beállítását itt, külön oldalon részletezve, képekkel illusztrálva olvashatod el.

Ha a fentiek után a lejátszó mégsem képes NFS-en csatlakozni a számítógépünkhöz, valószínűleg valamilyen tűzfal program (pld. NOD) a hibás, kapcsoljuk ki, illetve állítsunk rajta!

Kérdés: Hogyan csatlakozhatunk egy Windows-os géphez, NAS-hoz SMB-n keresztül?
Válasz: Lehetőleg használjuk az előző kérdésnél bemutatott NFS szerverprogramot inkább, mint a lassabb hálózati sebességet eredményező Samba-t (SMB). Ha ez mégsem lehetséges (pld. a NAS csak SMB-t tud), akkor engedélyezzük a gépen a guest (vendég) felhasználót, azaz tudjon bárki csatlakozni, ne legyen szükség külön névre és jelszóra. Ezután már a Hálózat menüben az SMB-kliens opciónál a Venice képes megkeresni a hálózaton elérhető SMB megosztásokat, és a szükséges kiválasztaható, így ezután a főmenü NETWORK ikonja alattmindig elérhető lesz.

Kérdés: Lejátszás közben miért nem jelennek meg a feliratok?
Válasz: A Venice V13 HD az alábbi feliratformátumokat kezeli: smi, smil, srt, sub, ass, ssa, vob-sub és az m2ts (Blu-ray) fájlok belső grafikus PGS felirata. Ha a felirat a videófájlon belül van (pld. mkv, m2ts esetében), a távvezérlő SUBTITLE gombjával kapcsolható be, váltható át, és kapcsolható ki. Külső feliratfájl esetében a felirat fájl nevének meg kell pontosan egyeznie a filmfájl nevével (kivéve természetesen a kiterjesztés a fájl végén), és egy mappán belül kll mindkettőnek lennie.

Kérdés: Mi történik, ha egy filmhez külső és belső felirat is van, hogy tudok ezek közül választani?
Válasz: Igen gyakori eset, hogy pld. éppen a magyar felirat nincs beágyazva a filmfájlba, csak a fentebb leírt módon mellé van téve. Ilyenkor, ha a külső feliratokat akarjuk használni, akkor a film lejátszását ne a filmfájlra kattintva indítsuk, hanem a feliratfájlra állva nyomjuk meg a távvezérlő OK gombját! A filmet indítva a belső feliratok, a külső feliratot indítva a külső feliratok lesznek használva a lejátszás közben.

Kérdés: Hogyan lehet a felirat paramétereit (méret, pozíció, szín, elcsúsztatás) változtatni?
Válasz: Lejátszás közben a Caption gombot nyomjuk le. Ezen gomb többszöri lenyomásával lpegethetünk a lehetőségek között: POSITON (függőleges pozíció a képen), SIZE (betűméret), SUBTITLE COLOR (feliratszín) és SUBTITLE SYNC (felirat szinkronjának módosítása). A pozíció és a méret a fel/le gombokkal, a szín és a szinkron a balra/jobbra gombokkal módosítható. Az OK gombbal alkalmazhatjuk, elmenthetjük az aktuális értékeket, a STOP gombbal pedig alaphelyzetbe állíthatjuk őket.

Kérdés: A SCROLL gombot megnyomva a nyilakkal eltolható a kép tetszés szerint. Mi ennek az értelme?
Válasz: Ennek egyrészt akkor vehetjük hasznát, ha a kompozit kimeneten keresztül használjuk a Venice-t, és a tévénken valamiért nincs középen a kép. Ha HDMI-n keresztül csatlakoztunk, akkor a pozícióval nincs gond ugyan, de pld. egy átlagon felül szélesvásznú film esetében a kép feltolásával megoldható, hogy a feliratok kényelmesen elférjenek az így duplájára növelhető alsó fekete sávban akár.

Kérdés: Hogyan működik a Blu-ray lemezek lejátszása?
Válasz: Mivel Blu-ray olvasó nincs a készülékben, így természetesen csak a merevlemezre felmásolt Blu-ray játszható le hálózaton, vagy USB-n keresztül. A lejátszó az un. Simple BD Navigation módszerrel képes csak lejátszani a Blu-ray tartalmakat, azaz a menürendszert nem képes kezelni (a processzor nem tartalmaz BD liszneszt), de valamennyi m2ts filmfájl elindítható, így akár a lemez extrái is mind lejátszhatóak. A minden Blu-ray lemezen megtalálható BDMV nevű mappára kattintva a Venice V13 HD megkeresi a legnagyobb méretű m2ts fájlt (feltételezve, hogy ez lehet a fő film), és elkezdődik annak a lejátszása. Ha mégsem ezt akarnánk megnézni, a STOP gombra a BDMV mappa teljes tartalma kilistázódik, és tetszés szerint választhatunk lejátszandó másik fájlt. Blu-ray ISO fájl is működik, arra kattintva megjelenik annak tartalma, majd azon belül a BDMV mappára kattinthatunk. (Megjegyzés: ISO fájlból lassabb a lejátszás, így lejátszási gondok megelőzése érdekében ajánlott az ISO fájlt számítógépen mountolni, majd kimásolni belőle a BDMV mappát, és így tárolni azt, egy, a film címe szerint elnevezett könyvtáron belül.)

Amikor Blu-ray filmet indítunk (tehát egy BDMV mappára kattintottunk), a távvezérlő MENU gombjával hozhatjuk elő a – jelenleg béta verzióban működő – BD navigációs menüt. A balra/jobbra távvezérlőgombokkal lépkedhetünk a három képernyőmenü között: hangsáv-, feliratsáv- és fejezetválasztás. A fel/le gombokkal lépkedhetünk a három listában, az OK gombbal válthatunk a kiválasztott elemre.

Kérdés: Hogyan használhatóak könyvjelzők egy film későbbi folytatáshoz?
Válasz: A Venice V13 HD esetében igen rendhagyó módon oldották meg ezt. Ha lejátszás közben megállítunk egy filmet, automatikusan mentésre kerül a pozíció, ahol éppen tartottunk, és a legközelebb elindítva ugyanezt a filmfájt, rákérdez a lejátszó, hogy ott akarjuk-e folytatni, ahol abbahagytuk. Lehetőségünk van azonban arra is, hogy a lejátszás közben megnyomva a BOOKMARK gombot a távvezérlőn, elmentsünk egy újabb könyvjelzőt is úgy, hogy közben nem állítjuk le itt a lejátszást (így elmentve pld. egy érdekes jelenet kezdetét). Később, a fájlböngészőben ha kijelöltük a filmet, és az OK helyett a BOOKMARK gombbal indítjuk, a manuálisan elmentett pozíciónál kezdődik annak lejátszása.

Kérdés: Hogyan szabályozható a kép fényere, kontrasztja és színezete?
Válasz: Lejátszás közben a SCREEN gomb nyomogatásával válthatunk ezen funkciók között, és a megjelenő skálán a bal/jobb nyilakkal tologathatjuk az értékeket.

Kérdés: Milyen lehetőségek vannak a filmen, zenén belüli gyorskeresésre, ugrásra?
Válasz: A távvezérlő PREV/NEXT gombjaival lehet az éppen játszott média elejére ugrani, illetve átlépni a következőre, ha több elem is szerepel a lejátszási listán. Az előre/hátra gyorstekerés gombok többszöri megnyomásával a 2-8-32-szeres gyorsítások között válthatunk (normál lejátszásra visszaváltás az OK/ENTER gombbal). A csatornaváltó (CH) gombokkal kétszeres sebességig gyorsítható, illetve felezett sebességig lassítható a lejátszás, hanggal együtt is! A GOTO gomb lenyomására megjelenő ablakban látható az aktuális fájl teljes játékideje, és megadható másodperc pontossággal a pozíció, ahol folytatni szeretnénk a lejátszást (ugrás). Az óra/perc/másodperc értékek között a balr/jobbra nyíllal lépegethetünk, majd OK.

A SKIP+ és SKIP- gombokkal előre és hátra ugorhatunk az előre definiált időtartammal. Ez az idő a setup menüben is beállítható, de a távvezérlő INTERVAL gombját nyomogatva is válthatunk bármikor több érték között.

Kérdés: Van-e lehetőség mappák lezárására, elrejtésére, hogy pld. gyermekek ne férjenek hozzá korhatáros tartalmakhoz?
Válasz: Igen, a fájlböngészőben a lezárni kívánt mappára állva, és F1-et nyomva a távvezérlőn, megadható egy kód, ami később szükséges lesz ezen mappa megnyitásakor.

Kérdés: Hogyan használható a beépített torrentkliens?
Válasz: Ahhoz, hogy letölhessünk, szükségünk lesz írható tárhelyre, tehát egy megfelelő kapacitással rendelkező USB-s háttértárat kell csatlakoztatnunk, amire a készülék képes írni. Így a fájlrendszer FAT32, NTFS, EXT2, EXT3, vagy HFS+ (lásd ez utóbbiról fentebb a „Milyen Apple meghajtók használhatóak USB-n?” kérdésre adot választ) lehet. A meghajtónak a V13 HD indításakor (bootoláskor) elérhetőnek kell lennie, utólag csatlakoztatva már nem lesz elérhető a torrentkliens számára. Ha a bootolás során a készülék talál megfelelő meghajtót, a Network menüpontban a Torren Client pont kiválasztható lesz. A torrentkliens által használt háttértárat sose húzzuk le működés közben!
A Torrent Client menüpontnál léphetünk be a torrent kliens felületére, ahol láthatjuk az éppen futó max. két aktív letöltést, és a feltöltéseket. Itt van lehetőségünk meg is állítani, illetve törölni őket. Egyszerre max. 10 torrent lehet a letöltőkliens listáján.
Új torrent hozzáadása a fájlböngészőben lehetséges egy .torrent kiterjesztésű fájlra kattintva. Ekkor a V13 rákérdez, hogy tényleg el akarjuk kezdeni ennek a fájlnak a letöltését? Ha igennel válaszolunk, a torrent felkerül a kliens letöltési listájára, amelyről az első két elem töltődik egyidőben, majd ezek befejeztével automatikusan indul a várakozók közül a legfelső. A háttértárként használt meghajtón egy Torrent nevű mappa születik, amint a legelső fájl letöltése befejeződött, itt találhatjuk ezentúl a már befejezetteket. Amely torrent letöltése még folyamatban van, az rejtett fájl a meghajtón, nem érhető el.
Ha belépünk a Network/Torrent Client menüpontnál a letöltő program felületére, egymás alatt láthatjuk a már kijelölt torrenteket. A sorszám és a név után látható %-osan a már letöltött rész, a kapcsolatok száma, ahány helyről töltődik, a letöltés/feltöltés aránya, a letöltés pillanatnyi sebessége, a feltöltés pillanatnyi sebessége, valamint a torrent teljes mérete, aminek el kell majd férnie természetesen a háttértáron. A torrentek listájában a fel/le gombokkal tudunk lépegetni. Ha az OK gombot lenyomjuk a távvezérlőn, a készülék rákérdez, hogy valóban le akarjuk-e állítani a kijelölt torrentet. A leállított torrent ismételt OK gombra megint elindítható, vagy a DEL gombbal végleg törölhető a listából.
Ha használjuk a torrentkliens alkalmazást, mindig szabályosan, a távvezérlő segítségével kapcsoljuk ki a V13-at, hogy a letöltéseket le tudja előbb állítani, és sose húzzuk le bekapcsolt állapotban az USB háttértárat, amelyre tölt, legfeljebb csak ha már nincs egyetlen aktív torrent sem. Szabálytalan kikapcsolás, lefagyás, vagy az USB-s háttértár menet közben eltávolítása után a következő indításkor akár több órát is igénybe vehet, amég a megszakadt letöltéseket ellenőrzi a készülék, és megkeresi a pontot, ahonnan folytatni tudja azokat. Ilyenkor a V13 egyéb funkció lelassulhatnak ideiglenesen.

Az oldalt folyamatosan bővítjük!Copyright © Skydigital.hu :: Minden jog fenntartva! :: NEON Multimedia Kft.


.