Mi az a Watt?

Ezt már biztosan hallottad korábban, ezt kellett eddig nézni, ha izzót akartál vásárolni. A watt a teljesítmény mértékegysége, azt jelzi, mennyi áramot fogyaszt az izzó. Mivel a LED izzók előnyei közt elsődleges helyen az energiahatékonyságuk áll, ugyanannyi fényt adnak kevesebb áramfelhasználás mellett is.

LED-re váltani tehát jótékonyan hat hosszútávon a pénztárcádra, mivel sokkal kevesebb wattos izzóra lesz csak szükséged. Ahhoz azonban, hogy meg tudd becsülni, milyen égőre is van szükséges, jobb, ha megnézed a LED izzó watt átváltás témájában mit érdemes tudni. Az ugyanis nem olyan egyértelmű, hogy például 200 lumen hány watt?

Mi az a Lumen?

A lumen egy világítótest fényáramát jelöli. Azért volt szükség erre a mértékegységre, mert ugyan az égő számos tartományban sugároz, ebből nem érzékel mindent az emberi szem. Márpedig nekünk az számít, amit látunk is.

Hány lumen kell egy szobába?

Ez erősen függ attól, hogy mire is használod azt a szobát és melyik világítótestre gondolsz. Egy mennyezeti lámpa nem kellemes, ha olyan erős fényt ad, mint a mosogató feletti tűéles spot. A legtöbb fényre a konyhában és a fürdőszobában van szükség, itt szeletelünk, mosogatunk, tisztálkodunk és kozmetikázunk, amihez elengedhetetlen, hogy minden apró részletet is jól lássunk.

A nappaliban és a hálóban már kevesebb fény is elég, illetve helyi fényekkel is megoldhatjuk, ha épp mégis valamit nagyon jól akarunk látni. Felkapcsoljuk az olvasólámpát, ha szükséges, de nem kell fényárban úszni egész nap. Különösen a hálóban nehezíti meg, hogy ráhangolódjunk az alvásra, ha közben kiég a szemünk, olyan világos van. A folyosón és egyéb közlekedőknél van szükség a legkevésbé fényre, hiszen itt alig tartózkodunk, csak keresztül suhanunk rajtuk.

Ahhoz, hogy konkrétan megállapíthassuk, mi a lumen szükséglete egy egy helységnek, beszélnünk kell a lux-ról is. Bocsi. Az van ugyanis, hogy a fény szétszóródik. Biztos jártál már te is úgy, hogy rosszabbul megvilágított helységben akartál gyorsan kibetűzni valamit. Mit tesz ilyenkor az ember? Közelebb lép a lámpához! Ösztönösen is tudjuk, hogy a fényforrás közelében még több a fény.

Szóval mekkora lumen kell akkor?

A lumen lux páros szorosan kölcsönhatásban él egymással. Míg a lumen azt mutatja, mennyi fényt érzékelünk kiáramlani az izzóból, addig a lux azt jelöli, hogy ebből mennyi érkezik be egy adott négyzetméterre. A többi szétszóródik. 1 lux az 1 lumen / m2, tehát egy négyzetméterre 1 lumen fényáram érkezik be. Akkor hány lumenes is legyen az izzó? Attól függ, mekkora a helység, amiről beszélünk.

Mondok egy példát. Van egy 10 négyzetméteres szobánk. Szeretnénk 40 lux megvilágításban tudni minden négyzetméterét. Akkor 10×40, azaz 400 lumenes izzóra lesz szükség a szoba közepén. Ha még a fogyasztásra is kíváncsiak vagyunk, akkor tovább kell számolnunk, és kikalkulálni, hogy 400 lumen hány watt? Egy LED izzó esetén levesebb, mint 6, amúgy, ami igazán energia hatékonynak számít.

Tehát nem is az a kérdés, hány lumen, hanem, hogy hány lux. Egy közlekedő 50-100 lux közt is megfelelő, viszont a legfényesebb helyek, mint a fürdőszoba tükör, az olvasósarok vagy a konyhai mosogató 700-800 lux mellett élvezhető igazán. Általános világításnak a kettő közti 300-400 lux javasolt.

Mi az a Kelvin?

A Kelvin alapvetően hőmérsékletet jelöl, a hét SI-alapegység egyike, amit egy brit fizikus, bizonyos Lord Kelvin tiszteletére neveztek el így. Világítótestekről beszélve azonban ez a szín hőmérsékletét jelöli.

Mi a színhőmérséklet?

Ez az általunk látható fény egyik jellegzetessége. A klasszikus égőszálas izzók esetében – hiszen itt még valóban „égés” által történt a fénykibocsátás – az izzószál hőmérsékletével jól megegyezik. Úgyhogy ezért is fejezzük ki és mérjük Kelvinben. Persze a LED-eknél már valós izzásról nincs szó, így fizikailag ezeknek a kifejezéseknek nincs sok létjogosultsága. Az egyszerűség kedvéért azonban mindent izzónak, égőnek hívunk és mai napig kelvinben mérjük a színhőmérsékletüket is.

Mi az a színhőmérséklet a LEDeknél?

Hogy mit is jelent a színhőmérséklet, legkönnyebben talán úgy tudjuk elképzelni, mintha különböző szűrőket próbálgatnánk egy képen. Leggyakrabban melegfehér, középfehér és hidegfehér fogalmakkal próbálják körülírni, hogy mit is jelentenek ezek az értékek. A fogalmak azonban nem teljesen helytállóak, hiszen az Európai ember a hideg fény fogalmát némi ellenérzéssel fogadja, holott ez gyakorlatilag a derült égben arcunkat cirógató napsütéssel egyenértékű fény. Éppen ezért került bevezetésre a daylight, avagy nappali fényű kifejezés, hogy korrigálja a hideg fény elnevezés elleni negatív tévképzeteket. Hogy daylight vagy melegfehér és pontosan hány kelvin, leginkább a design LED világítás tervezésénél fontos, hiszen a fény minősége is hat a térérzetre, illetve befolyásolja az otthon hangulatát.

Hány kelvin a napfény?

Teljesen jogos kérdés, hogy hány kelvin a természetes fény, hiszen otthonunkban is szívünk szerint ez szeretnénk, ha visszaköszönne. A hidegfehér tartomány 5000-6500 K körül indul, attól felfelé minden „hidegfénynek” számít. Na, derült időben a nap nagyjából 5600 K-val süt, úgyhogy ha erre vágyunk, érdemes a hidegfehér izzók táján keresgélni.

Ugyanakkor, ha inkább a megszokott, barlangtüzek sárgáját idéző fényre vágyunk, akkor a melegfehér tartományban kutakodjunk. Egy vintage Edison szálas izzó olyan 2200 K fénnyel világít, a nagyanyáink használta klaszikus izzók pedig olyan 2800 K-val. Egészen 3400 K-ig mehetünk felfelé és még mindig a melegfehér tartományban járunk.

Persze lehetünk a középutas megoldások és az átmenetek híve, akkor válogathatunk a 3500-4900 K közti értékekből a középfehér tartományban.

Watt lumen kalkulátor

Szép és jó, hogy tudjuk, hogy hány lumen, de az mekkora fogyasztást jelent? Mennyibe is kerül az nekünk? A Led lumen watt kapcsolatát jól le lehet írni táblázatos formában. A LED watt átváltás azonban nem ennyire egzakt, ugyanis a pontos teljesítmény értéke izzónként, gyártónként eltérő. A lentiek hozzávetőleges értékeket jelölnek, amik alapján jól besaccolható, hogy mire is van szükséged.

100W – 800-900 lumen

75W – 600-675 lumen

60W – 480-540 lumen

40W – 320-360 lumen

25W – 200-225 lumen

Mi az az IP védettség?

Az eredeti angol elnevezés International Protection Marking, de a mindennapi használatban az IP rövidítés a közismert. Nem csak a lámpákra vonatkoztatható, bármelyik műszaki berendezésnél láthatjuk ezt a jelölést, amely áramkörökkel bír.

A megjelölés lényege az, hogy azért ezek az eszközök árammal működnek. Az áramkörök pedig érzékeny műszerek. Nem tesz jót nekik a por, a pára, a nedvesség, hát még a nagy nyomás. Egy olvasólámpa nem valószínű, hogy ilyen körülményeknek lenne nap, mint nap kitéve, ellenben egy kerti lámpa már igazán elvárható, hogy ne mondja be az unalmast csak azért, mert reggel köd volt.

Az alábbiakban a három lámpáknál leggykoribb IP minősítést fogjuk végigvenni, de ha ennél bővebben szeretnék elmerülni a minősítés rendszerében, itt tudsz utánanézni.

Mit jelent az ip44? Mit jelent az ip65 és mit jelent az ip68?

Az IP érték tehát azt jelöli, mennyire strapabíró a készülék maga. A fizikai ellenálló képesség leggyakoribb jelölései az ip44, ip65 és az ip68. Az IP44 ezek közül a „leggyengébb” védelemmel bíró, az így jelölt eszközök 1 mm-nél nagyobb szilár tárgyakkal szemben védettek, és fröccsenő víz ellen is megállják a helyüket. Ez nem azt jelenti, hogyha rájuk irányítod a kerti slagot, nem romlanak el, de mondjuk egy kiömlő pohár bor még valószínűleg nem okoz végleges károsodást.

Az IP65 már ennél keményebb motoros. Teljesen zárt, tehát az 1 mm-nél kisebb szilár tárgyak ellen is bírja a strapát. Ez azt jelenti, hogy lehet a kertben a poros föld felett tíz centire, vagy a műhelyben a faforgács felhőben, akkor is világít. Emellett a vízzel szemben is ellenállóbb, elviekben vízbe merítve 3 méter mélyig max fél órán keresztül is működőképes. Medence lámpának még nem jó, de egy átlagos esőzést kibír.

Aki mind a por, mind a víz ellen legjobban teljesít, az az IP68-as jelzéssel ellátott eszköz. Teljesen zárt, a por ellen így ugyanolyan jól védett, mint az ip65-ös, viszont folyamatos víz alatt tartózkodást is bírja amennyiben nem visszük 1 méternél mélyebbre. Na, ez kell a kerti tóba meg a medencébe.

Akkor most hogyan válasszak LED izzót?

  • Találd ki, mire kell az az izzó. Mennyezeti lámpába a nappaliban, vagy olvasólámpába? Esetleg kültérre?
  • Ez alapján határozd meg hány lux-ra van szükséged négyzetméterenként.
  • Mekkora területet világítasz be?
  • Akkor szorozd fel a négyzetmétert a lux-szal, és megkapod, hány lumen-es égőre lesz szükséged.
  • Nézd meg ez körülbelül hány wattos égőt jelent. A boltban azért érdemes a lumen számokat is nézni, mert a led watt lumen kapcsolat nem annyira kötött.
  • Találd ki, hány kelvin legyen!
  • Ha kültéri vagy fürdőszobai lámpáról van szó, még fontolóra kell venned az ip védettséget is. Minek lesz ott kitéve? Pornak, vagy párának, víznek és pornak is?
  • Élvezd ki a pompás fényt!