Halogén helyett LED

Amellett, hogy egy ideje már a halogén LED közt enyhébb párharc alakult ki, 2018 végén az Unió hivatalosan is elkezdte kivonni a forgalomból a halogén izzókat. Ez a köztudatban úgy terjedt el, hogy betiltották a halogén izzókat, ami nem teljesen fedi a valóságot. A forgalomban lévőket természetesen nem foglalja le a titkosrendőrség és még el lehetett őket adni, ahogy senkire sem fogják hajnalban rárúgni az ajtót a TEK-esek, ha még hagyományos izzó ég a spejzban.

Viszont az tény, hogy a ledes technológia előnyei olyan számottevőek, hogy mára már elavultnak számít a korábbi technológia. A lakosság jelentős része már megkezdte az átállást, így a többiek finom ösztönzéseként most már nincs is már választásunk. Őszintén hiszem, hogy ez senkinek nem válik a kárára, de tény, hogy kezdetben némi utánajárást követel azoktól, akik nincsenek tisztában a technikai paraméterekkel és tizenöt éve megszokásból mindig a negyven wattos égőt veszik. Az LEDből egy kicsit túlzás lehet.

Megéri a LED izzó?

Röviden? Igen. Többszörösen is megéri LEDre váltani, mert a fogyasztása alacsonyabb, a teljesítménye nagyobb, energiatakarékos, környezetkímélő, hosszabb az élettartama, nem melegszik fel, azért könnyebben beépíthető, kreatívabban felhasználható és számos olyan technikai újítással kombinálható, mint az RGB LED, a dimmer funkció vagy az okos otthon. A hagyományos izzó jó szolgálatot tett nekünk hosszú évtizedeken át, és ha valaki nosztalgikus hangulatra vágyik, számos vintage LED létezik, ami ugyanazt a vibráló égőszálat idézi, mint amit nagyszüleink korában megszokhattunk.

Mekkora LED izzót vegyek?

Az első kérdés, ami felmerül, ha beadjuk a derekunkat és halogén izzó helyett led izzóra váltanánk az, hogy milyen LED izzót vegyek? A halogén LED különbség több módon is megnyilvánul, ezek közül az egyik, hogy az eltérő teljesítménynek hála más watt számot kell keresnünk. A LED izzó fogyasztása alacsonyabb, tehát kisebb watt is elegendő ugyanannyi fényhez.

Halogén vs LED

A legegyszerűbb halogén LED összehasonlítás a lumen érték alapján történik. Nem véletlenül fontos egy kicsit legalább a LED-es fogalmakban elmerülni. Jó alkalom a halogén vs LED dilemma arra, hogy kiszámoljuk, mi is lenne az ideális lumen érték számunkra egy egy helységben. Nem tart sokáig, csak némi tervezést igényel, és a legtöbb pasi örömmel fog segíteni benne, ha ki nem veszi lelkesen a feladatot a kezünkből 🙂 Jó azért képben lenni, persze, és nem is akkora ördöngösség, hogy ne csinálhatnánk meg mi magunk.

Szóval kell először is tudnunk, hány lumen-es égőt szeretnénk. Ez alkalmasint amúgy a régi, halogén izzókon is fel van tüntetve már, de én mindenképpen javaslom, hogy számoljuk újra a szoba és a saját igényeink alapján. Nem árt néha felülbírálni, hogy amit megszokásból csinálunk, azt nem lehetne-e jobban az igényeinkhez igazítani és jó alkalom lehet ez LED világítás ötletek beemelésére az otthonunkba.

Szóval, ha tudjuk a lument, akkor pofonegyszerű a dolgunk, keressünk annyi lumen-es LED égőt. Ebben a tekintetben szerencsére mindegy, hogy halogén vagy LED izzó, a fénykibocsátás révén összehasonlítható a két égő.

Szóval akkor hány wattos LED izzó kell? – Fényforrás összehasonlító táblázat

Fontos kiemelni, hogy nincs egzakt és egyértelműen bevett érték ezekhez a paraméterekhez. Nem minden 25 wattos klasszikus égő bocsát ki a 250 lument és nem minden 250 lumennel égő LED fogyaszt 4 wattot. Ez gyártónként eltérő. Hogy hány wattnak felel meg a LED, hozzávetőlegesen azért megállapítható, általánosságban iránymutató lehet az alábbi táblázat. Viszont élesben, mikor a boltban válogatunk, mindenképpen nézzük meg az adott égőn feltüntetett konkrét értékeket.

  • 100W – 800-900 lumen
  • 75W – 600-675 lumen
  • 60W – 480-540 lumen
  • 40W – 320-360 lumen
  • 25W – 200-225 lumen

Hány wattos a LED szalag?

A LED szalag egy kicsit összetettebb dolog, mint egy szimpla izzó választás. Itt is természetesen a LED lumen watt összefüggésből fogunk kiindulni, ugyanakkor fontos tudnunk azt is, milyen hosszú LED szalagról van szó. Ugyanis ez befolyásolni fogja a teljesítményt és fogyasztást is. Amire emellett érdemes ügyelni az az áramfelvétel. Ugyanis minél hosszabb és nagyobb a teljesítmény, annál inkább változik, hogy hány ampert vesz fel a tápegység. Szerencsére a legtöbb táp nem csak egy értékre van kalibrálva, hiszen úgy bajos lenne a LED szalagok hosszával játszani, de egy bizonyos értékhatáron belül operálnak.