A LED izzó előnyei

Számtalan forrásból hallani, ahogy a LED lámpák lelkes elhivatottjai leteszik a voksukat a technológia mellett. De miért is? Azért, mert modern, mert trend? Vagy tényleg van mögötte valami, amiért megéri annak is ez az újítás, aki nem feltétlenül akarja futurisztikusan berendezni a lakását, egyszerűen csak egy jó égőt szeretne.

Mik a LED világítás előnyei?

LED fogyasztás

Ha megnézel egy hagyományos égőt és összehasonlítod egy LED izzóval, azt fogod tapasztalni, hogy sokkal kisebb teljesítménnyel tudja ugyanazt a fénymennyiséget biztosítani. Hogy konkrétabbak legyünk, ugyanaz a lumen lesz ráírva a dobozra, csak kevesebb watt-tal. Mit is jelent ez nekünk a mindennapokban? Azt, hogy kevesebb áram felhasználásával ugyanannyi fényt kapunk. Márpedig ez az alacsony fogyasztás hosszútávon a pénztárcánknak is jót fog tenni.

Mivel a fogyasztása alacsonyabb, ezért a LED izzók fényereje akár magasabb is lehet ugyanannyi áramfelhasználással, mint amennyi a hagyományos égők működéséhez kell. De ha nem konkrét szándékunk emelni a lument értékeken, akkor is lehet, hogy kellemesen meglepődünk majd. Ugyanis a klasszikus izzókra jellemző, hogy a hosszas használatban kissé „kifáradnak”, kopik a fényerejük. Így, ha frissen cseréljük le őket, általában érezhető a kontraszt.

A Led világítás számolás alapján könnyen kijön a matek, hogy nagy mennyiségben még inkább megéri LEDre váltani. Ez azt jelenti, hogy ipari felhasználásban minden bizonnyal már LED lámpákkal fogunk találkozni. Igaz ez csarnokokra, raktárakra, kiállítóterekre, de még irodákra is. Persze ilyen esetekben gyakori, hogy akkora a belmagasság, hogy mindenképpen a legerősebb LED izzókra van szükség, hogy kellő fényt bocsássanak mindenhova.

Mekkora egy LED-es világító élettartama?

Tény és való, hogy egy LED-be beruházni elsőre költségesebbnek tűnhet egy klasszikus izzónál, de ha megnézi az ember, a LED élettartam mennyivel nagyobb, könnyen kiszámolható, mikor térül meg az izzó ára. Általánosan azt mondhatjuk, hogy egy LED izzó tíz tizenöt évig is elmuzsikál csere nélkül, mialatt azért jópár égőcserére lenne szükség klasszikus izzók esetén. Mindemellett menet közben is kevesebbet fogyaszt, úgyhogy összességében nagyon is megéri.

LED izzó kapcsolgatás

Emlékszel azokra a halogén izzókra, amik hangos pukkanás kíséretében égnek ki véglegesen, mikor felkapcsolod a villanyt? Vagy éppen arra a fél percre, amíg teljesen bemelegszenek? Na, a LED lámpa előnyei közt az egyik legkényelmesebb az, hogy meg se kottyan neki a kapcsolgatás. Azonnal teljes fényerővel világít és nem rontja az élettartamát sem, hogy hányszor oltjuk le egymás után.

LED technológia előnyei: felmelegedés

Az Edison féle, és az alapján forgalomban évtizedeken át megtalálható fényforrásokat nem véletlenül hívjuk izzónak vagy égőnek. Fizikailag itt valóban arról van szó, hogy a fényt egyfajta égés szolgáltatja. A felhasznált energia azonban ebben az esetben nem mind hasznosul fényként, helyette hő is távozik. Nem is kevés. Gondolom, még mindenki emlékszik rá, milyen jól megégetheti magát az ember, ha óvatlanul hozzáér az olvasólámpa égőjéhez.

Nos, a LED esetében ettől nem kell tartani. A hőleadás olyan minimális, hogy lehetővé teszi beépített világítótestek alkalmazását, nem kell félni tőle, cseppet sem tűzveszélyes. A minimális hőleadás persze a teljesítmény növekedésében is megmutatkozik, de abban is hasznunkra válik, hogy hogyan is lehet felhasználni ezeket a fényforrásokat.

Kreatív felhasználás

A LED-ről fent írtam már, hogy nem melegszik fel olyan könnyen, illetve ritkán szorul cserére – tíz tizenöt évente. Ennek köszönhetően a tervezők is sokkal szabadabban gondolkodhatnak egy egy lámpa dizájnnal. Különböző LED típusok használják ki ezeket a lehetőségeket. A LED futhat ízlésesen beépített fényforrásként a lépcsők vonalában, beépítve a fürdőszoba csempék közé, füzérekben, bonyolult lámpatest formákban szolgáltatva fényt.

LEDes álmennyezet

Egyik gyakori felhasználási mód az álmennyezeti LED panel vagy a díszléc mögé rejtett LED. Ilyenkor egyedül a LED bekötése okozhat problémát, de a vezetéket, tápot könnyedén elrejthetjük díszléc és álmennyezet mögé, ami pedig marad az a lágy gusztusos fény, ami lágyan szivárog az élek mögül. Számtalan otthon mennyezetén megtaláljuk ezt a megoldást, amely egy kellemes alapvilágítást jelent bármelyik helységben

LED szalag

A LED szalag az egyik legnépszerűbb terméke ennek a technológiának, nem véletlenül. Gyakorlatilag egy ragasztható csíkról beszélünk, ami apró diódákból áll. Méretre szabható, a bekötése annyit jelent, hogy a tápot bedugjuk a konnektorba, így házilag is könnyen kezelhető és tervezhetünk vele. Nem mellesleg igazán látványos, egyszerre pedig funkcionális. LED szalag gyakran emeli ki polcok élét, konyhapult alsó szegélyét, ugyanakkor helyi világítást is jól szolgáltat mondjuk a mosogató felett.

A LED szalag toldása is megoldható, így ha utólag szeretnénk továbbvezetni, nem kell kidobni a régit és egy hosszabb új szalagot beszerelni. Megoszlanak a vélemények abban, hogy melyik a legjobb LED szalag, mindenesetre már számos variációban megtalálható. Ugyanis a LED csíkok több diódából állnak egységenként. Egy fénypontnak látja a szemünk, gyakorlatban azonban három dióda sűrűsödik ott össze. Ha szabad szemmel, nem felkapcsolt állapotban nézegetjük, esetleg ki tudjuk szúrni. De lényeg a lényeg, hogy ez a három dióda lehetőséget ad rá, hogy eltérő fényforrásokat tegyünk egymás mellé.

Létezik RGB LED, ahol három különféle színű diódát helyeznek a szalagra, lehetővé téve olyan színkeverést, amivel hat különböző színben pompázhat a csík. De ha nem akarunk ennyire extrémek lenni, egyszerűen a színhőmérsékletet is váltogathatjuk vele, ha a szalag a hidegtől a melegfehérig terjedő diódákkal operál. Kedvünk szerint varázsolhatunk, hol hangulatos alkonyfényt, hol tiszta erős napsütést idéző viszonyokat.

Környezetkímélő

A LED lámpa előnyei közt utolsóként, de nem utolsó sorban említeném, hogy a kis fogyasztás azt is jelenti, hogy kevésbé terheli a környezetet. Ráadásul a LED világításokat előszeretettel kötik össze okos megoldásokkal. Ha igazán fontos neked a környezetünk óvása, ez is egy kiváló lehetőség. Ha elutaztál otthonról, bármikor ellenőrizheted, hogy égve maradt-e a villany. De be is programozhatod, hogy néha felkapcsoljon, mintha mégiscsak lenne otthon valaki. Az okos megoldásokkal az is elérhető mellesleg, hogy a napi rutinodhoz igazítsd a világítást. Reggel lassan felerősíti a fényt, mikor szól az ébresztő, aktív időszakban erős fénnyel világít, este már lágy hangulatfénnyel hívogat. Nem csak egy lámpát, csoportosan az összeset is kezelheted.

LED lámpa vélemények

Sokan kedvelik még a fényerősség szabályozását. Ez azt jelenti, hogy egy LED dimmer bekötése után mi szabályozhatjuk, mennyire erősen világítson az izzó. A legtöbb LEDes terméknél már vagy eleve beépített a dimmer, vagy megfelelő kapcsoló bekötésével szabályozható lesz. Ha ezt a funkciót te is szeretnéd kipróbálni, mindenképpen ellenőrizd, hogy fel van-e tüntetve a kiválasztott termék jellemzői között.

Sokoldalúságának és energiatakarékosságának hála igen közkedvelt mind a környezettudatosak mind a dizájnra fogékonyak között. Való igaz, hogy elsőre vaamivel komolyabb beruházást igényel, mint egy klasszikus fényforrás, hosszú távon azonban ez megtérül, és olyan járulékos előnyökkel jár, amik miatt érdemes megfontolni a LEDre váltást. Azt meg pláne könnyen megérthetjük, miért lesz a legtöbb férfi azonnal a híve.