A Design LED világa

Azt már többször említettem, hogy a LED szalag és általában véve a LED lámpatest kiválóan alkalmas rá, hogy szabad és kreatív dizájnokat hozzanak létre mind a tervezők, mind mi, akik utána felhasználjuk ezeket a termékeket. Van pár olyan elem, ami visszatérő, ezeket mutatnám most meg nektek, hogy különféle ötletekből ihletet nyerhessetek a saját otthonotok kialakítására. A LED elterjedésével a világítás nem csak funkcionális eleme az otthonunknak, konkrétan díszíteni, hangulatot teremteni tudunk vele. Ráadásul nem kell ezekre mind külön fényforrásokat alkalmazni, akár ugyanazzal a világítótesttel megoldható mindegyik funkció.

LED rejtett világítás: álmennyezet, díszléc

Elterjedt és igencsak elegáns megoldás tud lenni, ha mennyezetünket stukkókkal, díszlécekkel díszítjük. Beágyazhatunk természetesen egy mennyezeti lámpát egy gipszmotívumba, ugyanakkor a LED rejtett világítás előnyei ti s kihasználhatjuk.

A LED fénye alapvetően igen erős, ráadásul nem 360 fokban világít, hanem sokkal inkább egy irányba vetül. Éppen ezért kiváló irányította helyi fényként, de nem kellemes közvetlenül belenézni. A legtöbb LED fényforrásra tervezett lámpa éppen ezért opálos, mattított üvegbúrával rendelkezik, ami valamelyest tompítja ezt a fényt. Éppen ezért a LED csíkokat is kellemesebb a szemnek úgy elhelyezni, hogy ne közvetlenül a szemünkbe világítson. Hanem rejtve, bújtatva, és mi csak a falra vetülő fénypászmát látjuk, az onnan visszavetülő fényt érzékeljük.

Erre nyújt igen ízléses megoldást a rejtett LED világítás. Bebújtatjuk a LED szalagot a díszléc takarásába, onnan vetül ki a fény. A fénycsík egyenes, geometriai formái önmagukban gusztusosak, ellenben az álmennyezet abban is segítségünkre van, hogy a tápot és a vezetékeket elrejtsük. Nem kell vésni, nem kell bonyolult építészeti megoldásokkal trükközni, egyszerűen csak odahelyezzük és beépítjük az elemeket.

LED hangulatfény

A hangulatvilágítás LED lámpával sokoldalúan megvalósítható. Egy felől rendelkezésünkre áll az a számtalan funkció, amivel eleve megvettük a LED szalagot. Esetleg RGB, különféle színhőmérsékletek, dimmelés. Viszont az elhelyezéssel magával is sokat dobhatunk otthonunk megjelenésén.

Az egyik legelterjedtebb és viszonylag könnyen kivitelezhető a különféle bútorok éleinek kiemelése. Ez lehet egy konyhapult alsó szegélye, egy polc éle, de akár a teraszra is kimerészkedetünk, vagy diszkréten hangsúlyozhatjuk a lépcsőfokokat. Kizárólag rajtunk áll. Ez alkalmasint azt a funkciót oldja meg ízlésesen, hogy egy közlekedő helységben este anélkül tudjunk áthaladni, hogy mindenki legnagyobb örömére felkapcsolgassuk egymás után az összes villanyt.

A LED szalagok másik dekoratív felhasználása, és a LED szalag ötletek közt az egyik leglátványosabb a falra „rajzolt” különféle ívek, figurák. A LED szalag könnyű szerelhetősége és kezelhetősége mellett azért is kedvelt a belső építészek körében, mert szabadon hajlítható. Ki akarod írni egy üzlet nevét a falra? Tedd meg LED szalaggal! Persze lehetnek ezek az ábrák nonfiguratívak is, egy igen kellemes, sejtelmes kontúrt adnak majd, amit csak kiemel a falra vetülő fényjáték. A sejtelmes, lágy hatás kiváló LED hangulatfény bármely otthonba.

Kültéri LED

Elsőként egy olyan kültéri LEDről ejtsünk szót, ami mégse kültéri. A fürdőszoba. A fürdőben elég magas a páratartalom, általában a vizesedés veszélye is valószínűbb, így oda nem elég a szokásos IP védelem, ami egy szobában elegendő lenne. Itt ugyanolyan fontosságú az IP65, mintha kültéren akarnánk LED hangulatvilágítást beépíteni. Tehát: egy csempevonalba LED csíkot beépíteni gyönyörű és ízléses megoldás, arra is tökéletesen alkalmas, hogy jelezze a határvonalat esetleg a tálca nélküli zuhany és a fürdőszoba többi része közt, viszont ilyenkor kiemelten fontos, hogy megfelelő IP védelemmel ellátott LED lámpával dolgozzunk.

Ebből talán kitűnik, hogy a Kültéri LED felhasználás leginkább abban tér el a beltéritől, hogy megfelelő védelemmel kell ellátni őket. Nem nekünk személyesen, hanem olyat kell venni, ami már védett a porszemcsék, időjárás viszontagságai ellen. Ha ez biztosítva van, ugyanazokat a szemrevaló megoldásokat akár kültéren is alkalmazhatjuk. A ház falán végigfutó, téglákba beépített LED csík, vagy egyszerűen csak a kerti lépcsőt kiemelő világítás. De kedvünkre dekorálhatjuk a teraszt is különféle LED füzérekkel vagy vintage égőkkel.

A mennyezeti LED lámpák közt számos izgalmas, érdekes kivitelezést találunk. A sorban lógó, vintage égőktől kezdve az ízlésesen kialakított, dizájnos lámpatestekig. A panelek önmagukban számos lehetőséget rejtenek. Képzeljünk el egy mélykék LED panel mennyezetet számtalan apró kis spottal – mint a csillagos ég!

Gyerekszobába szintén ideális megoldást jelenthet egy egy éjszakai fény. Kedves és bájos gyermekfigurákkal ugyanúgy megoldható ez az igény, mint kisfiúk szívéhez közelebb álló mesehősökkel. Valójában a saját hálószobánkban is inspiráló lehet egy ilyen hangulatfény, ha jobban szeretjük a dekoratív, külön erre a funkcióra tervezett darabokat a dimmelt LED szalagoknál.